Megrendelt emlékezet

EN HU
Header image
Az 1965-ös auschwitzi magyar kiállítás, enteriőrök
Auschwitz-Birkenau State Museum

1965 | Projekt

Az auschwitzi magyar kiállítás történeti részét 1963 tavaszától készítette elő a Legújabbkori Történeti Múzeum, Horn Emil vezetésével. A dokumentumokra és fotókra épülő anyag látványos kiegészítéseként – egyúttal minden bizonnyal annak kritikájaként – a megbízó Művelődésügyi Minisztérium egy nagy képzőművészeti anyag megrendelése mellett döntött.

A projektet a Képző- és Iparművészeti Lektorátus bonyolította le, idő hiányában nyílt pályázat, vagy akár meghívásos verseny nélkül, az alkotók közvetlen kijelölésével. A munkára rendkívül kevés idő állt rendelkezésre: a művészek 1964. december végén szembesültek a feladattal, kisméretű vázlataikat január közepén hagyták jóvá, míg a kész műveket március közepén adták át. A kiállítás megnyitására áprilisban került sor.

„Bemutatták azokat a képzőművészeti alkotásokat és dokumentumokat, amelyek rövidesen Auschwitzban állítanak majd emléket a fasizmus több, mint 400.000 magyar mártírjának. Eredeti dokumentumok, fényképek és műalkotások idézik e szörnyű korszak tragikus emlékét.”
Filmhíradó az 1965-ös magyar kiállítás előkészületeiről
Budapest, 1965. március, 13. Magyar Filmhíradó
Nemzeti Filmintézet